De Poolse katholieke gemeenschap in Leuven

Drieëntwintig jaar geleden vond de Poolse katholieke gemeenschap van Leuven en omstreken haar spirituele thuis in de Sint-Lambertuskerk van Heverlee. Vijf Leuvense gelovigen vroegen in 1999 aan pater Wladyslaw Walaszczyk, omi, toen pastoor bij de Poolse Katholieke Missie in Brussel, om in de Sint-Lambertuskerk van Heverlee Eucharistievieringen te organiseren voor Poolse gelovigen van de regio Leuven.

De paters oblaten Brzezina (deken van de Poolse Katholieke Missie in Brussel), Walaszczyk en Szyszka hebben dan een regeling opgesteld om elke week een priester naar Leuven te laten komen om de Blijde Boodschap te verkondigen aan de Poolse parochianen in hun moedertaal.

Gemeenschapsploeg van de Poolse gemeenschap

De kleine groep van gelovigen was in 2009 al uitgegroeid tot een gemeenschap van meer dan 100 mensen waaronder niet meer alleen volwassenen maar ook kinderen. In dat jaar heeft Ewelina Konings, die toen de godsdienstleerkracht was in de Poolse School en de Poolse Katholiek Missie in Brussel, voor het eerst een Eerste Communieviering in het Pools in de Sint-Lambertuskerk georganiseerd voor vijf kinderen. In 2015 is de Eerste Communievoorbereiding en -viering in het Pools opnieuw van start gegaan in Heverlee voor 24 leerlingen van de Poolse school “Mini Daskalia” in Leuven.

Vanaf 2010 gaat pater Damian Kopytto, omi, in Sint-Lambertus voor in de Eucharistieviering voor de Poolse gemeenschap, eerst op zaterdagavond, daarna op zondagnamiddag. Ook in datzelfde jaar is een icoon van de Heilige Moeder, de Zwarte Madonna van Częstochowa, naar de Sint-Lambertuskerk gekomen. Ze is afkomstig van het klooster OpJasna Gόra (de Lichtende Berg) van de paters Paulienen in Czestochowa, het belangrijkste bedevaartsoord in Polen en de spirituele hoofdstad van het land.

Van september 2011 tot september 2015 is de Poolse gemeenschap (samen met de lokale gemeenschap) naar de kapel van de jezuïeten op de Waversebaan verhuisd wegens de renovatie van de Sint-Lambertuskerk. Vanaf 2015 konden de gelovigen opnieuw van Poolse vieringen in de Sint-Lambertuskerk genieten. In 2015 was de gemeenschap flink uitgegroeid tot 300-400 mensen. Daarom werden Mariusz Amanowicz samen met Szczepan Klejmas aangesteld tot acolieten. Ze zijn begonnen pater Damian te helpen om de communie uit te delen tijdens de Eucharistievieringen. Omdat pater Damian in Brussel woont en voltijds betrokken is bij de Poolse parochie in Brussel (die meer dan 3000 gelovigen telt) zorgen zij er ook voor om de communie aan zieken thuis te brengen. In november 2017 werd pater Damian benoemd tot coördinator van de Poolse pastoraal in Brussel.

De Poolse gemeenschap in de Sint-Lambertuskerk is niet alleen in aantal gegroeid maar ook in haar bewustzijn als een gemeenschap van gelovigen in een internationale context: van een gastgemeenschap tot een verantwoordelijke participant in het leven van de Sint-Lambertusgemeenschap. Een paar cruciale initiatieven van de Poolse en Belgische verantwoordelijken van de Sint-Lambertuskerk hebben de twee gemeenschappen nauwer samengebracht. In september worden de Poolse gelovigen uitgenodigd om het feest van de heilige Lambertus, patroon van kerk en parochie, mee te vieren en tijdens de aansluitende receptie op Belgische wijze te feesten. Op de laatste zondag van het liturgisch jaar, het Feest van Christus Koning, organiseren de twee gemeenschappen samen een tweetalige Eucharistieviering. Na die viering kunnen alle gelovigen van Poolse specialiteiten proeven.

Om de samenwerking te bevorderen zijn pater Damian en Mariusz volwaardig lid van de gemeenschapsploeg van Sint-Lambertus.

De Poolse gemeenschap van de Sint-Lambertuskerk stelt zichzelf niet alleen open naar de parochie Sint-Lambertus, maar ook naar de Engelstalige gemeenschap van de Sint-Kwintenskerk in Leuven. De Poolse en Engelstalige gemeenschappen hebben de oude traditie van Sacramentsdag in de Leuvense Kerk weer tot leven gebracht. Vanaf 2015 (uitgezonderd tijdens de coronaepidemie) kunnen alle Leuvense gelovigen Sacramentsdag beleven door deel te nemen aan de processie waarin het Heilig Sacrament vanuit de Sint-Kwintenskerk naar de Sint-Pieterskerk wordt gebracht. Sacramentsdag 2017 was bovendien zeer speciaal, want er werd een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima meegedragen. Het was één van de zes beelden die paus Franciscus gezegend heeft en die daarna verzonden werden naar de verschillende continenten ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de verschijningen van Fatima.

Ewelina Konings (lid van de Poolse parochieploeg, godsdienstleerkracht, catechiste Poolse Eerste Communie in de Sint-Lambertuskerk, pastor in UP KU Leuven)